Wat betekent WiFi?

Natuurlijk willen we video’s streamen op de laptop en gratis internetten via de smartphone. Maar ook steeds meer huishoudelijke apparaten worden uitgerust met WiFi. Via een app uw favoriete kopje koffie creëren of alvast de wasmachine aanzetten vanaf het werk. We profiteren zo op veel manieren van draadloos internet en weten niet beter dan dat het altijd beschikbaar is. Maar kent u de oorsprong van WiFi? En wat betekent de naam WiFi eigenlijk? Daarover meer in dit blog.

De betekenis van de naam WiFi

De originele naam van WiFi is “IEEE 802.11b Direct Sequence”. Een bekendere versie is Wireless Local Area Network, ook wel W-LAN. Om de naam meer toegankelijk te maken bedacht een marketingbureau de term WiFi. WiFi is dan ook een handelsmerknaam en niet een afkorting van Wireless Fidelity, zoals vaak wordt gedacht. De marketeers hebben wel overduidelijk hun inspiratie uit de audiowereld gehaald. De naam WiFi lijkt erg sterk op HiFi (High Fidelity).

De oorsprong van WiFi

Een belangrijk deel van de technologie van draadloos internet is begin jaren negentig bedacht in ons eigen land. Nadat de Amerikaanse overheid de ISM band vrij gaf voor gebruik, werd in Nieuwegein het eerste product ontwikkelt dat draadloos kon communiceren tussen computers. Pas in het begin van deze eeuw kwamen de eerste laptops met WiFi waarna de smartphones hun opmars maakten. Vandaag de dag kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe het is om niet altijd en overal draadloos te kunnen internetten.

WiFi is nog niet feilloos

Draadloos internet is een prachtige uitvinding en werkt fantastisch. Mits het draadloze netwerk goed is aangelegd. Helaas ontbreekt het daar nog wel eens aan. Thuis kun je last hebben van een trage internetverbinding en soms minutenlang bezig zijn met downloaden van een filmpje. Binnen bedrijven is een onbetrouwbare WiFi verbinding een nog groter probleem. Werk blijft liggen of systemen haperen omdat het draadloze internet niet optimaal is. Met een goed netwerk voorkom je veel frustratie en ergernissen.

Betrouwbare WiFi thuis of in het bedrijf

Wilt u uw draadloze internet verbinding verbeteren? Controleer dan eerst een aantal zaken. Kijk bijvoorbeeld of uw modem vrij staat en niet gestoord wordt door andere elektrische apparaten. Hoe ver moet het WiFi signaal reiken? Hoeveel muren en plafonds komt het tegen onderweg naar het ontvangende apparaat? In dit geval kunt u eventueel een WiFi versterker overwegen. Zijn er voldoende accespoints aanwezig in het pand om het gehele bedrijf te bedienen? Ook goed om eens te checken is op welke frequentieband uw WiFi netwerk draait en welke uw buren gebruiken. Switchen van frequentie is zo gedaan en kan u veel internet snelheid opleveren.

Schakel een professional in voor een degelijk WiFi netwerk

Zoals u merkt spelen er flink wat aspecten een rol wanneer u wilt genieten van snel en betrouwbaar internet. Wilt u een draadloos netwerk aanleggen, dan is het inschakelen van een professional verstandig. Een expert van MetaWiFi doet onderzoek naar uw specifieke situatie en realiseert een degelijk en professioneel WiFi netwerk bij u thuis of in uw bedrijfspand. U heeft geen gefrustreerde huisgenoten of werknemers meer en kunt zorgeloos gaan genieten van draadloos internet.