Met jezelf in de knoei

coachingheader

Met jezelf in de knoei? Het geheim van zelfontplooiing

In het blog Tijdmanagement haalde ik aan dat stress kan leiden tot fouten in je werk, een vervelend humeur en verminderde productiviteit. Jezelf ontwikkelen is een gezonde ambitie, maar dit kan ook doorslaan naar een negatievere variant. Prestatiedruk is van alle tijden, maar lijkt in de moderne maatschappij nog meer op te steken dan het al deed. Met name op de sociale media schetst elk individu of organisatie een zo mooi mogelijk beeld van zichzelf. Uiteindelijk werkt dit averechts. Je kunt immers de schijn van het perfecte plaatje niet voor altijd ophouden. Een deuk in je zelfvertrouwen is dan makkelijk opgelopen.

Als je in de knoei zit met jezelf, raad ik je aan om terug te gaan naar de basis. Ik weet het, het is een cliché uitspraak, maar laten we eerlijk zijn: meestal is iets een cliché geworden omdat het goed genoeg was om oeverloos te herhalen. Met terug naar de basis bedoel ik erachter komen wat je kwaliteiten zijn en wat je leuk vindt.

Vraag om hulp

Er zijn talloze tests die je kunnen helpen om je interesses te duiden. Vaak is het ook raadzaam om gebruik te maken van een klankbord. Hiermee bedoel ik een persoon waarmee je je ideeën, ervaringen en gevoelens kunt bespreken. Wissel eens van gedachten met een collega of familielid die je vertrouwt en over de nodige kennis beschikt. Een dergelijk persoon kan je advies geven bij keuzes of simpelweg een luisterend oor bieden. Wil een onafhankelijk en neutrale blik op je kwestie, dan is een coach of mentor een betere optie. Een coach kan je niet alleen helpen tijdens je loopbaan, maar ook wanneer je net aan het begin staat van je carrière. Bijvoorbeeld bij je studiekeuze.

Coaching bij ADHD

Als je een vorm van AD(H)D hebt, is bovenstaande soms extra lastig. Je bent misschien bang dat de ander je niet begrijpt of je gepast kan helpen. In Rotterdam vind je Corion Coaching, een bureau dat gespecialiseerd is in coaching op maat. Het helpt je om je potentieel en persoonlijke groei te ontwikkelen.

Kortom, het geheim van zelfontplooiing vind je in mijn optiek door jezelf open op te stellen. Coaching, hulp, een klankbord, het maakt niet uit hoe je het noemt of wie het is. Samen bereik je meer.