Hoe begin je met webteksten schrijven?

bedrijfsdocument afbeelding

Slimme teksten schrijven kan een hele uitdaging zijn. Een stappenplan kan dan een uitkomst bieden. Op die manier schrijf je doelgericht en verlies je de boodschap van het verhaal niet uit het oog. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw verhaal effectief vertaald wordt van je brein naar het tekstverwerkingsprogramma.

Bepaal de boodschap

Ten eerste is het belangrijk om de boodschap van jouw tekst vast te stellen. Bedenk dus wat je aan de lezer wil vertellen en wat je wil dat hij of zij daar vervolgens mee doet. Je wilt de lezer bijvoorbeeld informeren of boeien en vervolgens tot actie aanzetten. Dat beïnvloedt de structuur van de tekst. Ook de doelgroep is heel belangrijk. Je moet de toon en het taalgebruik kiezen die het beste bij de lezer passen.

De structuur opzetten

Als je de doelgroep en de boodschap hebt vastgesteld kan je belangrijke punten opschrijven die in de tekst moeten terugkomen. Bij een informerende tekst is het belangrijk eerst de basis uit te leggen voordat je dieper op het onderwerp ingaat. Neem daarbij aan dat de lezer nog niet veel weet en leg alles duidelijk uit. Bij een verkopende tekst is het handig om de voordelen van dat wat je verkoopt op te noemen. Je probeert de lezer immers te overtuigen van de waarde van het product of de dienst die je promoot. Bedenk dus goed hoe jouw onderwerp het beste in een korte tekst uitgedrukt kan worden zodat de lezer niet halverwege afhaakt.

Beginnen met schrijven

Wanneer de structuur van jouw verhaal duidelijk is kan je er omheen gaan bouwen. Begin met een inleiding die de lezer aanspreekt. Zorg dat de vragen van de lezer beantwoord worden. Gebruik daarbij voldoende alinea’s en tussenkopjes om te zorgen dat de tekst gemakkelijk te navigeren is. Aan het einde schrijf je een samenvattende zin die de lezer tot de gewenste actie overzet, bijvoorbeeld het aanschaffen van een product of nadenken over de verkregen informatie.

SEO technieken toepassen

Bij het schrijven van een webtekst is het van belang dat het verhaal zoektermen bevat waarmee de tekst gevonden kan worden op het internet. Kijk dus altijd of je de gewenste zoektermen in jouw verhaal hebt gebruikt. Met name de titel, de eerste en de laatste zin zijn daarbij belangrijk. Die moeten duidelijk het onderwerp vermelden.

Afronden van je tekst

Als laatste lees je de tekst nog een keer goed door en controleer je op spelfouten en leesbaarheid. Het verhaal moet goed lopen en de boodschap overbrengen. Zo maak je een sterke webtekst als tekstschrijver.