E-fulfilment uitbesteden

e-fulfilment

Jullie webshop groeit. Er komen steeds meer klanten naar de website en eigenlijk kunnen jullie de hoeveelheid orders niet meer aan. Het inpakken van de producten kost tijd en het komt steeds vaker voor dat jullie tot laat in de avond dozen inpakken. Waarschijnlijk hebben jullie weleens gedacht aan E-fulfilment uitbesteden. Hierbij neemt een bedrijf het verzendproces uit handen. Maar hoe werkt dat precies en is dat ook voor jullie geschikt?

Logistiek en verzending

Bij veel beginnende webshops staan de producten thuis. In een zijkamer of bijvoorbeeld in de garage. Als de winkel groeit dan komt er vaak een kleine bedrijfsruimte met een kleine opslag voor de producten. Vanuit hier verzenden jullie de producten. Bij het uitbesteden van de logistiek en verzending huren jullie opslagruimte bij een E-fulfilment bedrijf. Als er een order komt via jullie webshop krijgt het fulfilment bedrijf een bericht. Vaak is hun software direct gekoppeld aan jullie webwinkel. Wanneer de order is binnengekomen nemen zij het gehele logistieke proces uit handen. De order wordt "gepickt", ingepakt en verzonden.

De voordelen van E-fulfilment uitbesteden

Het bovenstaande proces is geheel geautomatiseerd, jullie hebben er geen omkijken meer naar. Het enige dat jullie hoeven te doen is het aanleveren van de producten zodat er altijd een voorraad is. Voor klanten is het natuurlijk erg vervelend als er iets niet op voorraad is. Het uitbesteden scheelt jullie dan ook veel tijd. Deze kunnen jullie weer besteden aan sales en marketing. Campagnes bedenken, meer mensen naar de website trekken en uiteindelijk meer verkopen is natuurlijk stukken leuker dan dozen inpakken en verzenden.

Een ander voordeel van uitbesteden is het bieden van extra opties die waardevol zijn voor de klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan "voor 21.00 besteld, morgen in huis". Iets dat de E-fulfilment bedrijven kunnen bieden door hun goede relatie met de pakketdiensten. Ook hebben zij diverse procedures om fouten te voorkomen. Een mooi signaal naar jullie groeiende klantengroep.

Maar het is hartstikke duur!

In eerste instantie lijkt E-fulfilment uitbesteden een dure aangelegenheid. Meestal is er een bepaald bedrag per pakket afgesproken. Hierin zitten de kosten voor het verzenden, maar ook het inpakken en het verpakkingsmateriaal. Maar toch is dit niet zo duur als dat het lijkt. Denk bijvoorbeeld maar aan de tijd die jullie nu kwijt zijn aan het inpakken en verzenden van de pakketten. Waardevolle tijd die jullie kunnen besteden aan het vergroten van het aantal klanten. Of aan de ruimte die de producten nu innemen. Daarnaast zullen de prijzen verminderen naarmate jullie meer zullen verkopen. De E-fulfilment kunnen dan vaak een leuke korting berekenen.

E-fulfilment uitbesteden of niet?

De uiteindelijke keus is aan jullie. Misschien zijn jullie geschrokken van de investering die nodig is, maar bedenk wel dat dit soms nodig is voor groei. Zeker als jullie nu tot laat pakketten inpakken en verzenden kan dit goede keus zijn. Er zijn maar weinig webwinkels die zelf de verzending doen. Enkel de écht grote spelers laten zelf enorme logistieke centra's en nemen dit proces weer terug in eigen handen.