Een burn-out, wat is dat eigenlijk?

burnout

Iedereen kent wel iemand die met een burn-out worstelt, maar wat is nu eigenlijk een burn-out? Hoe herken je het, en hoe kan je er het best mee omgaan? Er is geen éénduidige definitie, maar er zijn wel signalen die kunnen duiden op een burn-out. Het begint met je steeds vaker moe voelen, en ’s morgens niet uitgerust wakker worden. Ook voelen alsof er niets meer uit je handen komt, dat je je werk niet af kan krijgen en het overzicht mist, zijn belangrijke signalen.

En dit is slechts de beginfase. Als je op dezelfde manier doorgaat, kunnen de klachten overgaan in chronische oververmoeidheid, prikkelbaarheid, en je steeds minder goed kunnen concentreren. Hierdoor word je minder productief en kan je warrig overkomen. En hoe langer dit doorgaat, hoe dichter je bij een instorting komt, met stemmingswisselingen, emotionele instabiliteit, en zelfs een angstig of opgejaagd gevoel. Je energie is op, je hebt een burn-out.

Hoe omgaan met een burn-out?

Het hebben van een burn-out heeft vaak een enorme impact op het zelfvertrouwen. Mensen die hoge eisen stellen aan zichzelf en aan hun werk lopen meer risico op een burn-out. Een belangrijke tip is dan ook om wat minder kritisch voor jezelf te zijn, soms is ‘goed’, ‘goed genoeg’, en hoeft niet alles perfect te zijn. Door de druk op jezelf te verlagen, lukt het wellicht wel om dingen voor elkaar te krijgen. Waardeer alles wat je wel doet, hoe klein ook.

Ook een gezonde leefstijl is van cruciaal belang om beter in je vel te zitten. Gezond eten, voldoende bewegen en geregeld de buitenlucht opzoeken, helpen om je energieniveau weer op peil te brengen. Zorg daarnaast voor voldoende rust en, misschien wel het allerbelangrijkst, luister naar je lichaam! Als je stress voelt in je lichaam, geef op tijd je grenzen aan en probeer stressvolle situaties waar mogelijk te vermijden.

Omgaan met een burn-out doe je niet alleen

Je hoeft het niet alleen te doen! Vertel de mensen om je heen hoe je je voelt en wat het met je doet om een burn-out te hebben. Of zoek professionele hulp van een ervaren coach, die je kan helpen beter je grenzen te bewaken, meer te ontspannen en je weer inspiratie geeft.